Proiecte

logo1Arad Free Tours

Acum câțiva ani am început să ne dăm seama cât de frumos este micul nostru oraș și ce istorie bogată are în spate. De asemenea, am observat că autoritățile locale nu sunt prea interesate de turism, chiar dacă Aradul este poziționat pe Coridorul IV Pan-European (un fel de Route 66 al Europei) și ar putea să atragă o grămadă de turiști dintre cei care călătoresc pe această rută importantă.

De aceea noi, un grup de tineri (foarte tari!), am decis să facem ceva pentru oraș. În 2013 am început să plănuim un proiect bazat pe conceptul Free Tours în Arad. La început, ne întâlneam în pub-uri să discutăm despre conceptul de tururi gratuite, care era deja la momentul acela cunoscut pe plan mondial, iar după câteva astfel de discuții purtate „la o bere”, am decis că e timpușl să facem o mișcare.

În iunie, același an, am lansat Arad Free Tours, un proiect născut din nevoia orașului de a avea ghizi turistici și din dorința noastră de a împărtăși cu alții cunoștințele noastre legate de istoria urbei. Înainte să începem să facem tururi, am organizat un mic training despre istorie locală, introducere în stilurile arhitecturale și abilități de comunicare. În plus, ne-am încărcat memoria cu lucruri amuzante și interesante despre Arad, așa că acum suntem gata să ne primim vizitatorii.

 

Din 2013 și până acum, am avut tururi alături de câteva sute de turiști din toată lumea, de pe toate continentele (totuși, n-am avut tur cu nimeni din Antarctica. Încă!), iar numărătoarea continuă. Tot ce trebuie să faci dacă vrei un tur prin Arad este să ne scrii sau să ne suni și îți stăm la dispoziție. Mai simplu nici nu se putea!

www.aradfreetours.com

 


varianta-bloggBlog Arădean

Proiectul a fost inițiat în prima lună a anului 2013, timp de doi ani având ca subiecte unice istoria și arhitectura orașului Arad. Din decembrie 2014, subiectele abordate pe site s-au diversificat, apărând alte două categorii de informații – cultură și comunitate. Astfel, de la finele anului 2014, Blog Arădean are o identitate vizuală nouă și un orizont mai larg în ceea ce privește tipurile de postări, subiectele principale fiind istoria, cultura, patrimoniul și comunitatea.

Inițiatorul acestui proiect și cel care îl coordonează și astăzi este Eugen Rogojan. Mai este și co-fondator al Arad Free Tours, a colaborat timp de un an cu Ghidul Arădean, colaborează periodic cu Arad Culture și are rubrică permanentă în Monitorul Cultural. Mai multe despre acesta, aici.

Dat fiind faptul că valorile acestui proiect și valorile și obiectivele Asociației Turism Alternativ corespund, mergând – în principiu, pe aceeași linie, începând cu decembrie 2015, Blog Arădean este oarecum „adoptat” de Asociația Turism Alternativ, devenind proiect susținut de către aceasta.

www.blogaradean.ro


Tur în podgorie

Începând cu luna iunie 2017, tramvaiul Săgeata Verde, un tramvai vechi de mai bine de un secol, circulă în fiecare duminică, de la ora 9, pe ruta Arad-Ghioroc, cea mai veche linie de tren electrificată dine stul Europei și a opta din lume. Din iulie 2017, de ghidajul turiștilor ce aleg să își petreacă diminețile de duminică în Săgeata Verde se ocupă voluntarii proiectului Arad Free Tours.

Costul unui bilet este de 20 de lei, acestea putând fi rezervate de pe site-ul sageataverde.ro. Întregul tur cuprinde drumul Arad-Ghioroc cu tramvaiul Săgeata Verde, vizită ghidată la Muzeul Săgeții Verzi din Ghioroc, vizită ghidată la Muzeul Viei și Vinului din aceeași localitate și întoarcerea înspre Arad cu tramvaiul numărul 11.

Dacă vrei să vezi cum arăta un tramvai acum un secol, să simți cum călătoreau bunicii noștri între orașul Arad și satele din Podgorie, dacă vrei să vezi o stație de redresare a tramvaielor veche și ea de o sută de ani sau vrei să afli istoria viei și a vinului în Podgoria Aradului, intră pe săgeataverde.ro, rezervă-ți un bilet, iar duminică de la ora 9 te așteptăm în stația de tramvai Maximilian (Kaufland) Micălaca, să fii alături de noi câteva ore!

Rezervările pentru turul în Podgorie cu Săgeata Verde, se fac pe site-ul www.săgeataverde.rocostul unui bilet fiind de 20 de lei.


Turul cu Săgeata Verde este organizat de Consiliul Județean Arad, în parteneriat cu Asociația Turism Alternativ, prin Arad Free Tours.