Era Covid a transformat concediul într-o Fată Morgana


Valizele au devenit „recuzită” pentru proteste – FOTO EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Uite vacanța, nu-i vacanța

Turismul a intrat în moarte clinică în luna martie și riscă să nu se deștepte complet anul acesta. Suntem în luna lui Cireșar, perioadă în care mulți dintre noi ar fi trebui să știe să răspundă dintr-o răsuflare la auzul întrebării: „Ce faci vara asta?”

A fost odată…

Nu contează în ce țară europeană te afli, că ești în România sau în peninsula italiană, această întrebare trezește în mulți dintre noi o stare de un oarecare disconfort. „Nu știu încă, să vedem ce mai face nenorocitul ăsta de virus! Poate mai încolo…”, „Anul asta vreau să fiu precaut”, „Nu mai am concediu, mi l-au anticipat în aprilie”, sau „Abia aștept să plec în vacanță în Grecia!”, răspunsuri pline de incertitudini, speranțe, resemnare, dar și de dispreț pentru infima, dar foarte contagioasă bucată de gelatină care ne-a întors lumea pe dos. Feluritele noastre planuri făcute la sfârșitul anului 2019 s-au pierdut în zare precum puful de păpădie suflat de vânt.

Lunile trecute am trăit cu toții cu sufletul la gură momentele teribile ale pandemiei: tot ce nu avea legătură cu sănătatea a devenit dintr-o dată insignificant. Călătoriile, sejururile sau vacanțele minuțios programate, la care am visat intens în momentul rezervării, au fost anulate. Cine se poate gândi la petrecerea timpului liber când întreaga planetă se afla în ghiarele unui virus necunoscut? Carantina mondială s-a extins urmând efectul pieselor de domino, de la est înspre vest și de la nord înspre sud, ajungând să atingă toate cotloanele globului pământesc.

În momentul de față, deși în alte contiente virusul continuă să facă ravagii, momentele dificile din Europa au fost depășite și europenii încep încet să-și reia viața de zi cu zi. Granițele europene și-au redeschis porțile, iar libertatea de mișcare negată din lunile trecute rămâne doar o amintire neplăcută acum că ne-a fost restituită. Începem să conștientizăm că suntem în fața unei altfel de normalizări, una care prevede în continuare măsuri de distanțare fizică între indivizi, pentru a preveni posibila infectare cu virusul SARS CoV2.

Progresul social în cădere liberă

Carantina mondială impusă de boala Covid 19 a scos la iveală sensibilitatea multor activități. Virusul ablocat întregi sectoare economice mondiale și diverse sisteme de educație, dar ce e mai grav este că a relevat fragilitatea serviciilor de sănătate naționale peste tot în lume, chiar și în țările dezvoltate. Conform unui recent raport al Națiunilor Unite, impactul pandemiei asupra societăților noastre este atât de pregnant, încât ar fi mutat în negativ indicele de progres social, instrument folosit pentru măsurarea calității vieții și bunăstarea țărilor.

Lumea a trăit multe situații critice în ultimii 30 de ani, inclusiv criza financiară internațională din anii 2007 – 2009, însă nici una nu a lăsat un semn atât de adânc: „Ne-am așteptat la o încetinire, dar nu la acest nivel. Îngrijorează nu doar reducerea ci rapiditatea tendinței” – sunt cuvintele de neliniște ale directorului general al (UNDP) Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner.


Un șofer italian încarcă bagajele unor turiști italieni.

Turismul, Cenușăreasa ignorată

În așteptarea vaccinului nu putem ignora că trebuie să trăim într-un scenariu în care sectoarele cele mai afectate au nevoie de susțiunere din partea autorităților pentru a supraviețui. Unul dintre acestea este turismul, acel sector care se ocupă cu organizarea timpului liber al indivizilor din societățile economice avansate.

România începe să reprezinte o destinație apreciată de turiștii străini, astfel că mulți tour operatori de peste hotare realizau și vindeau cu succes circuite turistice culturale către diverse obiective de interes din țară. De pildă, Caldana Europe Travel, tour operator italian specializat în circuite turistice în Europa, se declara la finele anului trecut satisfăcut de creșterea interesului italienilor pentru produsul România. S-ar fi vândut multe bilete dacă nu s-ar fi produs pandemia ce a generat anularea tuturor călătoriilor.

În Italia, de exemplu, singura ramură de turism care a repornit la începutul lunii iunie este cel de proximitate: circuite de oraș limitate la un număr de maximum nouă persoane pentru a permite distanțierea impusă de normele anti Covid 19 în vigoare. În Italia, turismul reprezintă 13% din PIB și este de departe cel mai atins de criza actuală. În timp ce plajele, centrele termale sau parcurile și-au redeschis activitatea, segmentul cel mai lovit din întreg sectorul turistic este cel al grupurilor organizate. Noile reguli de distanțare fizică, purtarea măștii pe toată durata transportului, dar și frica îi opresc pe mulți să aleagă o vacanță cu autocarul. Sunt multe semnale de deschidere către turismul de proximitate, la mare sau la munte, în locuri puțin frecventate care să permită o evadare completă departe de informații despre Covid. Lucru imposibil, de altfel.

Nici segmentul hotelier nu stă prea bine. Potrivit unei analize realizate de Frederalberghi, organizație care reunește hotelurile din peninsulă, doar 40% dintre acestea și-a reînceput activitatea, în timp ce 26,8% au decis să rămână închise pe toată luna iunie.

Firmele de autocare, agențiile de turism, tour leaderii, ghizii și șoferii se declară a fi profesioniștii invizibili ai categoriei, deși aduc un aport important de clienți în Italia și în multe alte țări europene. În afară de agențiile de tursim cărora le-au fost alocate 25 de milioane de euro, ceilalți au fost complet ignorați de către guvernul italian în cadrul pachetului de măsuri anti criză. Zilele acesta ies în stradă cu valizele goale după și cer vizibilitate prin mitinguri de protest organizate în multe regiuni italiene. Profesionișii turismului organizat din Italia vor să fie optimiști, speră să se reîntoarcă la muncă din luna iulie. De fapt, tour operatorii după un atent studiu al situației generale au regândit oferta națională și au pus în vânzare bilete de concediu pentru circuite în Italia și Europa valabile din luna iulie încolo. Și pentru a da o siguranță în plus clientului interesat oferă posibilitatea de a renunța la călătorie în termen de trei săptămâni fără nici o penalizare.

***

Perioada post carantină se desfășoară într-un climat similar cu cel de la începutul pandemiei, de la sfârșitul lunii februarie, când cetățenii unor țări ori regiuni nu aveau liber acces la circulație de la un stat la altul fără obligația de a intra în carantină. În momentul de față, granițele Uniunii Europene sunt parțial deschise, câteva țări preferând să păstreze încă linia prudenței, ca de pildă Spania. Una dintre primele țări europene din era post carantină Covid este Italia, care a deschis larg porțile tuturor, conștientă fiind de importanța pe care o reprezintă turismul pentru propria economie și, de ce să nu amintim, de siguranța pe care crede că o poate oferi tuturor vizitatorilor.

ro_RORomână