GEOGRAFIE și TURISM (II) – Vremea și clima ca factori pentru turism

Foto: coltisorderomania.ro

Acestea sunt alte două fenomene naturale prezentate de geografie, fundamentale pentru activitatea turistică de pe tot Globul.

Vremea este starea atmosferei (aerului) la un moment dat, pe o suprafață restrânsă, elementele sale (temperatură, precipitații, vânt etc.) modificându-se de la o oră la alta, consecință directă a mișcării de rotație a planetei (dar și altor factori locali sau regionali). Clima este o stare medie a atmosferei de pe o suprafață foarte extinsă, având trăsături comune și repetitive la nivel multianual, măsurate la intervale lungi de timp. Activitățile turistice sunt direct influențate de vreme și climă, perioada și locația aleasă de către turiști pentru sejururi sau călătorii depinzând aproape mereu de acestea.

Prognoza vremii anunțată în massmedia sau pe internet determină startul și durata drumețiilor, caracterul schimbător al acesteia determinând o doza de spontaneitate a acestor tipuri de forme de turism. Ploi intense și certe, o răcire neașteptată, uragane anticipate sau acele informări de tip ”cod” (roșu, portocaliu etc.) determinând modificări instantanee ale intențiilor turistice care se fac pe interval scurt, la distanță medie sau redusă, pe jos/cu bicicleta/cu barca etc. Așadar, vremea influențează adesea decisiv formele de turism de agrement, adesea spontan, de câteva zile și nu foarte departe de domiciliu.

Clima este un aspect care nu are versatilitatea și impredictibilitatea vremii, favorizând achiziționarea pachetelor turistice cu mult timp înaintea derulării acestora. Putem astfel lua un sejur pe litoral încă din ianuarie (adesea cu discount generos), știind că în perioada iunie – septembrie clima zonei vizate va determina șanse foarte mari ca să fie cald și senin (chiar dacă vremea mai schimbă aceste planuri…), la fel cum ne putem face planuri pentru sporturi de iarnă în stațiuni adecvate pentru intervalul decembrie – februarie. Desigur, în emisfera sudică lucrurile stau invers – anotimpul cald fiind în perioada noiembrie – februarie iar cel rece în iunie – septembrie. Circuitele turistice se fac adesea în anotimpurile intermediare (primăvara și toamna), anticipându-se că valorile termice vor fi medii (nici prea cald, nici prea frig) iar circulația turistică mult mai redusă (șosele mai degajate, obiective culturale mai puțin aglomerate, prețuri mai bune la hoteluri etc.).Glaciare, cu văi în U, creste ascuțite, circuri cu lacuri etc, aflate la mari înălțimi și solicitând rezistența fizică a turiștilor dar oferind peisaje inegalabile;

Tot clima este cea care determină alegerea arealelor și perioadelor de vizitare; doritorii de sejur litoral se vor orienta spre zonele subtropicale (mediteraneene) sau subecuatoriale, cei care fug de canicula de vară aleg zonele temperate cu relief înalt, vor fi evitate zonele musonice din Sud-Estul Asiei în intervalul mai – septembrie (când plouă foarte, foarte mult), cei care visează la Antile sau Filipine trebuie să ia în calcul șansele de a fi afectați de uraganele de vară etc.

Desigur, sunt și forme de turism care nu trebuie să țină cont de capriciile vremii sau de anotimpuri – turismul balnear (care se face în unități specializate în general închise), cel cultural-istoric, cel religios (pelerinajele), turismul de afaceri (care oricum este conex deplasărilor în interes de serviciu) etc.

În concluzie, atât relieful (prezentat prin câteva idei în articolul precedent) cât și stările atmosferei (vremea și clima) influențează aproape permanent și complex formele de turism practicate de oricare dintre noi și nu le putem ignora atunci când alegem destinația și perioada de relaxare. Cunoașterea la nivel elementar a noțiunilor geografice legate de climă și vreme ne pot feri de alegeri greșite, care să ne compromită vacanța mult așteptată, tot așa cum ne ajută ca ghizi sau agenți de turism să oferim cele mai bune recomandări.

Lasă un răspuns

ro_RORomână